Sivuston siirto uudelle alustalle, putoanko Googlesta?
Kuuntele blogi
Monilla ilmenee pelkoa Google-löydettävyyden suhteen verkkosivualustaa vaihdettaessa. Ihan ymmärrettävää, mutta täysin vältettävissä. Tässä tekstissä käyn läpi kaksi eri tapaa millä vältetään pelot SEO:n menettämisestä migraation yhteydessä. Eli migraatio WordPressistä --> HubSpotiin niin, että jo tehty SEO-työ ei katoa minnekään, eikä sivustosi häviä Googlen hakutulossivulta.
Googlen hakutuloksissa hyvin sijoittuneet linkit ohjaavat sivuillenne kutakin URL-osoitetta käyttäen ja tämän tehdyn työn haluamme säilyttää, uudelleenohjata tai parantaa. URL-osoitteella itsellään on paljon SEO-arvoa, mutta se on vain osa löytyvyyden kokonaiskuvaa.
Kokonaan uusi sivusto, vanha jätetään arkistoon..
Kun uusi sivusto rakentuu jo hyvää vauhtia HubSpotin puolella ja aletaan lähestyä testausvaihetta, on hyvä ottaa aikaa ja käydä läpi vanhan olemassa olevan sivuston sivukartta sekä ottaa URL-osoitteet ylös.
Jos sivusto sisältää paljon osoitteita, joilla ei ole SEO:a ajatellen kovin suurta arvoa sinulle, (kuten jokin yksittäinen blogikirjoitus vuosien takaa, jolla ei ole enää mitään relevanssia sille mitä nykyään teet) niin toki kaikki tällaiset sivut voi ja kannattaakin jättää siirtämättä uudelle alustalle.
Kaikki tärkeimmät URL-osoitteet ovat nyt siis tallessa. Uusia sivuja on testailtu ja ne ovat valmiita julkaistavaksi, joten niille täytyy asettaa URL-osoitteet. Mieti, onko mahdollista hyödyntää samoja osoitteita, jotka olivat käytössä vanhoilla sivuilla.
Esim. Jos vanhalla sivustolla palvelut-sivun osoite oli www.nettisivu.com/palvelut, niin käytetään tätä samaa osoitetta uudella palvelut-sivulla myös.
Jos vanhat sivut ovat käyttäneet esimerkiksi huonosti koostettuja URL-osoitteita, ja niitä on tarve uudistaa, käytetään näiden verkko-osoitteiden kohdalla uudelleenohjauksia. HubSpotissa tämä onnistuu tekemällä "bulk redirect" -tiedosto aiemmin kerätyistä URL-osoitteista.
Eli, mikä ennen oli www.nettisivu.com/huippu-palvelut, onkin uusilla sivuilla vaikka www.nettisivu.com/palvelut. Googlen päässä kaikki sivustosi palvelut-sivun liikenne ohjautuu edelleen vanhalle palvelut-sivulle, vaikka sinulla on nyt uusi sivu, jonne haluat ohjata liikenteen. Tätä varten tehdään sivulle oma rivi redirect-tiedostoon, jonka jälkeen Googlessa edelleen näkyy vanha linkki, mutta nyt vanhalle sivulle päätymisen sijaan, ohjautuu liikenne uudelle sivulle. Uudelleenohjaus toimii niin kauan, kunnes uusi ja toivottavasti vielä paremmin hakukoneoptimoitu sivu näkyy Googlen indexoinnissa ja alkaa nousemaan korkeammalle.
Pelkkä migraatio. Sivusto pysyy ennallaan, mutta alusta vaihtuu.
Kun migraatiotyö on tehty, eli vanha sivusto kokonaisuudessaan on siirretty HubSpotin päälle, toivotaan myös Google-menestyksen kulkevan sivuston mukana. Sivustosi ei tipahda Googlen hakutuloksissa, kunhan uudelle alustalle siirretyt sivut laitetaan samojen URL-osoitteiden päälle, kuin missä ne olivat vanhallakin alustalla. Hyvin suoritettu migraatio ei siis tule näkymään millään tavoin verkkosivuston vierailijoille. Alusta on vaihtunut, mutta kaikki on pysyneet ennallaan sivuston ulkoasusta Google-rankingiin asti.
Konsensus
Hyvin harva migraatioprojekti kulkee tarkalleen kummankaan esimerkin mukaisesti, vaan usein projekti on yhdistelmä kumpaakin.
Esimerkiksi, jos vanha sivusto siirrettäisiin uudelle alustalle, mutta toivottaisiinkin blogiin uudistuta, niin silloin vanhat sivut siirretään mitään muuttamatta, mutta uutta blogia varten tehdään tarvittaessa joko vähän isompi savotta eli yksittäisten blogiartikkeleiden ohjauksia vastaaviin artikkeleihin uudessa blogissa, tai sitten mennään *-merkin voimalla, eli ohjataan ihan kaikki vanhan blogin alla olevat yksittäiset blogit uuden blogin etusivulle: www.nettisivu.com/vanhablogi/* --> www.nettisivu.com/uusiblogi.
Aina tärkeintä migraatiossa on hyödyntää, säilyttää sekä parantaa jo tehtyä hakukoneoptimointia ja sen tuloksia. Sekä varmistaa, että niitä tärkeimpiä ihmisiä, eli verkkosivusi käyttäjiä, ei odota viidakko 404-virhekoodeja eli ei-löytyneitä sivuja, vaan jokaisen linkin takana tulisi olla mahdollisimman relevanttia sisältöä. Oli sitten kyseessä kokonaan uudet sivut tai vanhalta alustalta uudelle siirretty sivusto.