Kuuntele blogi
Voimme soveltaa muutamia tehokkaita tekniikoita avainsanojen käyttöön luodaksemme hyvin optimoidut sivut.
Kun luot sisältöä verkkoon, käytä avainsanaa:
Avainsanatutkimus on yksi tärkein, arvokkain ja parhaimman tuoton tuova asia SEO:ssa. Pärjäämällä hakutuloksissa oikeilla avainsanoilla verkkosivustosi lähtee lentoon. Tutkimalla markkina-alueesi avainsanoja, opit mihin termeihin ja lauseisiin kannattaa tähdätä hakukoneoptimoinnissa. Bonuksena opit tuntemaan asiakkaasi paremmin.
Kyse ei ole aina vain siitä, että saat paljon vierailijoita sivuillesi, vaan siitä että saat oikean tyyppisiä vierailijoita.
Avainsana- tai hakusanatutkimuksella voi ennustaa tulevan kysynnän, reagoida markkinoiden muutoksiin sekä tuottaa tuotteita, palveluita ja sisältöä, jota kohderyhmäsi etsii aktiivisesti. Markkinoinnin historian aikana ei koskaan ole ollut näin helppoa tapaa ymmärtää asiakkaiden motivaatioita ja vielä heidän sijainnistaan riippumatta.
Minkä arvoinen avainsanasi on verkkosivustollesi? Jos sinulla on e-kenkäkauppa, saatko enemmän myyntiä vierailijoiden etsiessä “ruskeat kengät" vai “mustat saappaat”? Avainsanoihin perustuvat vierailijamäärät ovat usein saatavilla webmastereilta ja avainsanahakutyökalut antavat meille siitä lisää tietoa. Nämä työkalut eivät kuitenkaan pysty näyttämään suoraan avainsanan arvoa. Ymmärtääksemme avainsanan arvon meidän täytyy ymmärtää omaa verkkosivustoamme, tehdä hypoteeseja, testejä ja toistaa - eli käyttää klassista verkkomarkkinoinnin kaavaa.
Kysy itseltäsi: Onko avainsana oleellinen verkkosivun sisällölle? Löytävätkö hakijat mitä he ovat etsimässä sivuiltasi sen hakusanan perusteella, jolla he ovat tietoa lähteneet hakemaan? Ovatko he tyytyväisiä löytämäänsä? Tuottaako tämä trafiikki sinulle taloudellista hyötyä?
Kenkäverkkokauppa-esimerkillä jatkaen: Olisi mahtavaa tulla hakutulossivulla ensimmäiseksi avainsanalla “kengät” - vai olisiko?
Kuulostaa mahtavalta olla tekemisessä avainsanan kanssa, jolla on 5 000 hakua päivässä, mutta todellisuudessa näitä suosittuja hakuja tehdään 30 % vähemmän verrattuna muihin hakuihin. Loput 70 % hauista ovat sanayhdistelmiä ja lauseita eli long-tail -avainsanoja. Niillä tehdään satoja miljoonia uniikkeja hakuja, joita jokaista on suoritettu muutaman kerran päivässä. Yhteensä nämä luovat enemmistön hakuvolyymistä.
Yleensä long-tail -avainsanat myös konvertoivat paremmin, koska ne osuvat mahdollisen asiakkaan ostomatkan loppuvaiheeseen. Henkilö, joka etsii “kengät”-hakusanalla ja selaa internetiä, ei ehkä ole valmis ostamaan vielä. Mutta toisaalta, kun joku etsii “paras hinta Converse koko 38” - hän on jo käytännössä avannut lompakkonsa.
Niin kauan kuin on ollut verkkohakuja, on ollut myös avainsanojen väärinkäyttöä ja hakukoneiden manipulointia. Tätä on esimerkiksi sivuston tekstin, URL:n, metatagien ja linkkien täyttäminen avainsanoilla - joka tosin melkein aina aiheuttaa enemmän harmia kuin hyötyä. Ja hei, yksi hakukoneinsinöörien nimenomaisista tehtävistä on luoda algoritmeja hakukukonespämmääjien karsimiseksi. Hakukoneet tulevat päivitys kerrallaan paremmiksi laadukkaan sisällön tunnistamisessa.
Paras käytäntö hakusanojen käytössä on luonnollisuus ja hyvä strategia. Jos rakennat sivusi avainsanan “Suomenlinna” ympärille, niin yleensä sisällytät sanaa sisältöön luonnollisesti, kirjoittamalla esimerkiksi sen historiasta tai suosittelemalla sen ravintoloita. Toisaalta, jos ripottelet sanaa “Suomenlinna” sivulle, joka käsittelee esimerkiksi koiran kasvatusta, suututat sekä lukijan että hakukoneen.
Avainsanojen käytön idea ei ole vain tulla rankatuksi kaikilla avainsanoilla, vaan tulla rankatuksi mahdollisimman korkealle sinulle tärkeillä avainsanoilla, joita ihmiset oikeasti käyttävät.