Kuuntele blogi

Yritysblogin kirjoittaminen - 10 kohdan opas
13:02

Aloitetaan siitä, että kuka voi kirjoittaa yritysblogia? No mietitäänpä... Joku, joka on ymmärtänyt kuinka tärkeää on, että yrityksellä on blogi. Ehkä hän myös itse seuraa blogeja. Ainakin tyyppi on niin kiinnostunut aiheesta, että lukee inbound-markkinointiin ja bloggaamiseen liittyviä oppaita. Ding, ding, ding! Meillä on voittaja! Sinä olet loistava bloggaajaehdokas.

Minäkö? Juuri sinä. Olit myyjä, markkinoija, assistentti tai tj, voit hyvin aloittaa bloggaamisen. Ainoa asia, jota vaaditaan kun yrityksen puolesta kirjoitetaan on, että tunnet oman toimialasi kuin taskusi. Sinun on oltava oman alasi asiantuntija. Voit unohtaa lukihäiriösi ja oikeinkirjoitussäännöt - löydät varmasti jonkun, joka voi oikolukea tekstisi ja siistiä siitä virheet pois. Ja toki sinun on nipistettävä jostain hieman aikaa kirjoittamiseen. Bloggaamiseen pätee sääntö: mitä enemmän, sitä parempi ja postauksia pitäisikin mielellään julkaista vähintään yksi viikossa. Tämän vuoksi sinun kannattaa aloittaa yritysblogin perustaminen värväämällä kaikki organisaatiostanne löytyvät asiantuntijat kirjoittamaan blogitekstejä - tällöin sisällön tuottaminen ei ole vain sinun harteillasi.

Tiesitko, että HubSpotin tutkimuksen mukaan bloggaavat yritykset generoivat 67% enemmän liidejä verrattuna yrityksiin, jotka eivät bloggaa? 

Sitten kun on aika lähteä kirjoittamaan sitä ensimmäistä postausta, niin seuraa näitä kymmentä vinkkiä, jotta kaikki loksahtaisi kohdalleen tekstin sisällön, hakukoneoptimoinnin sekä blogin tuottavuuden kannalta:

 

AYSC_blog_yritysblogi_opas

1. Ymmärrä yleisöäsi

Ennen kuin alat kirjoittaa, sinulla pitää olla selkeä käsitys kohdeyleisöstäsi. Miksi? Siksi, että kirjoituksestasi ei ole hyötyä, jos se ei kiinnosta sinun potentiaalisia asiakkaitasi. Mitä he haluavat tietää? Mitä ongelmia heillä on ratkottavanaan? Mikä heihin vetoaa? Käytä ostajapersoonia hyväksesi kun mietit aihetta blogikirjoituksellesi.

 

Ostajapersoona

2. Avainsanat

Olet varmasti kuullut vanhan ohjenuoran, jonka mukaan blogitekstien hakukoneoptimointi tehdään sijoittamalla mahdollisimman suuri määrä avainsanoja tekstiin. Unohda tämä neuvo, se on menneen talven lumia. On-page SEO on toki tärkeä tapa kertoa Googlelle tekstisi sisällöstä, joten tekstistä on hyvä löytyä muutama avainsana. Mutta älä ylioptimoi. Sitä paitsi, kun kirjoitat luonnollista tekstiä, niin kirjoituksesi joukkoon tulee väkisinkin tärkeimmät avainsanat.

Googlen Hummingbird-algoritmin vuoksi semanttinen haku on lyönyt avainsanoihin pohjautuvan haun laudalta. Googlen algoritmit muuttuvat jatkuvasti hienostuneemmaksi arvioiden hakukyselyitä enemmän käyttäjän haun tarkoituksen mukaan ja vähemmän tiettyjen avainsanojen käyttämisen mukaan. Kirjoita siis luonnollista tekstiä. Jos avainsanaoptimoit, niin suosi pitkän hännän hakulauseita (yksityiskohtaisia kysymyksiä ja hakusanojen yhdistelmiä). Ja tärkeimpänä: optimoi tekstisi ensin ihmiselle ja vasta sitten hakukoneille.

 

3. Vangitseva johdanto

Lukija saattaa kadottaa kiinnostuksen tekstiisi jo ensimmäisen kappaleen - tai jopa lauseen - kohdalla. Se voi johtua siitä, että teksti ei vastaakaan lukijan odotuksia… Ehkä otsikkosi on ollut harhaanjohtava? Tai sitten teksti on täynnä virheitä? Muista aina oikoluetuttaa kirjoituksesi. Yksi vaihtoehto on, että olet sepustanut jotakin merkityksetöntä tai tylsää… Siksi on tärkeää kirjoittaa mielenkiintoinen johdanto, joka vangitsee lukijan huomion. Sinulla on tätä varten useita keinoja. Voit esimerkiksi kertoa tarinan, vitsin, mielenkiintoisen faktan tai tilastotiedon.


4. Luo rakenne

Blogitekstejä on eripituisia ja erinäköisiä. Kaikille postauksille pitäisi kuitenkin olla yheistä se, että niissä on jämäkkä rakenne. Kukaan ei jaksa lukea tekstiä, joka on kirjoitettu yhteen pötköön ilman selkeää alkua, keskikohtaa ja loppua. Kiinnitä siis huomiota rakenteeseen ja tee tekstistä selkeä otsikoiden ja alaotsikoiden avulla sekä lisäämällä tekstiin luetteloita, sisennyksiä ja mitä tahansa, mikä auttaa hahmottamista.


5. Kirjoita!

Kun olet hahmotellut blogikirjoituksesi rakenteen, olet valmis kirjoittamaan itse tekstin. Kirjoita sen mitä tiedät jo. Ja tarvittaessa on täysin OK tehdä tutkimusta saadaksesi lisätietoa, esimerkkejä ja dataa vahvistaaksesi sanomaasi. Sitä paitsi, ulkopuolisten lähteiden käyttäminen lisää tekstisi uskottavuutta. Muista käyttää retorisia keinoja tehdäksesi tekstistäsi kiinnostavan ja anna oman persoonasi kuulua tekstin läpi! Entä kuinka pitkä kirjoituksen pitäisi olla? Älä ole huolissasi postauksen pituudesta. Kuten opettajilla on tapana sanoa: ”Tee siitä niin pitkä kuin sen tarvitsee olla”.


6. Lisää CTA

Jokaisen blogipostauksen lopussa pitäisi olla CTA, joka ilmaisee mitä haluat lukijan tekevän seuraavaksi. CTA:n tulisi liittyä jotenkin kirjoittamaasi tekstiin, jotta se toimisi luonnollisena jatkumona postauksellesi. Lisäksi se tuo lisäarvoa lukijallesi, joka on selkeästi kiinnostunut kirjoittamastasi aiheesta. Sekä sinulle liidejä. On kiva, että blogissasi liikkuu porukkaa, mutta sinun on napattava heidät kiinni jos haluat, että blogisi tuottaa oikeasti asiakkaita pelkkien isojen kävijämäärien sijaan.

 

Lataa 6 markkinoinnin mittaria

7. SEO

Kun tekstisi alkaa olla valmis, palaa takaisin alkuun ja optimoi kirjoituksesi. Mutta kuten totesimme kohdassa 2, älä tunge tekstiäsi väkisin täyteen avainsanoja. Sen sijaan käytä avainsanoja siellä missä se on luonnollista ja älä unohda seuraavia:

Meta Description

Metakuvaus tulee näkyviin Googlen hakutuloksiin sivun otsikon alle. Pyri tiivistämään kuvaus 150-160 merkkiin ja aloita verbillä, kuten "Opi", "Lue" tai ”Löydä". Vaikka metakuvaukset eivät enää suoraan vaikuta Googlen avainsanojen ranking-algoritmiin, ovat ne silti tärkeitä. Kuvaus voi saada etsijän vakuuttumaan siitä, että sinun tekstisi vastaa hänen kysymykseensä tai sitten se voi saada lukijan scrollaamaan seuraavan hakutuloksen kohdalle.

Page Title ja otsikot

Varmista, että postauksesi otsikko on myös itse verkkosivun otsikko. Se on On-page SEO:n tärkein elementti. Blogiteksin otsikossa kannattaa olla avainsanoja tai -lauseita, joista kohderyhmäsi on kiinnostunut. Älä kuitenkaan pilaa otsikkoasi tunkemalla siihen väkisin avainsanoja, jos ne eivät sovi siihen luonnollisesti. Muista varmistaa, että otsikkosi on H1-tagien sisällä. Yritä pitää otsikko lyhyenä: mieluiten alle 65 merkissä, jotta se ei katkea hakukoneen tuloksissa.

Anchor Text

Ankkuriteksti on sana tai sanat, jotka toimivat linkkinä - joko sinun oman sivustosi sisällä tai toiselle sivustolle. Valitse huolellisesti ne sanat, jotka linkität omille sivuillesi, sillä hakukoneet ottavat tämän huomioon kun rankkaavat sivusi tiettyjen avainsanojen valossa. Kun linkität ulkopuoliselle sivulle, niin saatat parantaa sen sivun sijoitusta linkiksi valitsemasi sanan hakutuloksissa.

Kuvanimi & Alt Text

Käytä mahdollisimman kuvailevia sanoja kun nimeät kuvan, jonka aiot tuoda osaksi sisältöäsi. Kuvan nimenä vaaleanvihrea-AYSC-logo.png on paljon parempi kuin IMG6794.png. Kuvan otsikko kannattaa kirjoittaa myös kuvan title-attribuuttiin. Title-teksti tulee näkyviin kun viet hiiren kuvan päälle. Kuville tulisi aina antaa myös alt- eli alternative-teksti. Alt-tekstiin kirjoitetaan lyhyt kuvaus siitä mitä kuva esittää.

Title-attribuutti ei suoraan auta SEO:ssa, mutta se kirjoitetaankin ihmisiä varten. Käytä title-tekstiä täydentääksesi alt-attribuuttia. Myös alt eli vaihtoehtoinen teksti on tärkeä lukijaa ajatellen: teksti näkyy sivulla kuvan sijaan jos kuvatiedostoa ei jostain syystä voida näyttää. Altilla on merkitystä myös hakukoneoptimoinnin kannalta. Mm. siksi, että kun linkität kuvan jonnekin, niin hakukoneet saattavat napata kuvan alt-tekstin määrittämään mihin aiheeseen linkki liittyy. Eli alt-tekstistä tulee kuvan ankkuriteksti. Alt-attribuutti auttaa sinua hakukoneoptimoinnissa, mutta myöskään sitä ei kuitenkaan kannata tunkea täyteen avainsanoja. Kirjoita siis oikeasti kuvasta kertova kuvaus ja käytä luonnollista kieltä. Psst… Muista myös, että kuviin ei kannata upottaa tärkeitä tekstejä. Google on hyvä, muttei niin hyvä, että pystyisi lukemaan tekstiä, joka on osa kuvaa.

Mobiilioptimointi

Mobiilikäyttäjien määrä on ylittänyt perinteiset pöytäkonesurffaajat. Jokaisen tekstin pätkän optimoiminen mobiilille on tärkeää lukukokemuksen kannalta. Sitä paitsi, Google priorisoi sivustoja, jotka on optimoitu mobiililaitteille.

URL

Hyvin tehty URL antaa tietoa sen takana olevasta sivusta. URL sisältää domainin, jonka jälkeen tulee sivun otsikko. Sivun otsikon käyttäminen URLissa on avuliasta sekä ihmisille että hakukoneille. Semanttisesti oikeanlainen URL, eli sivun otsikon avainsanat sisältävä osoite, parantaa rankingia hakukonetuloksissa. Älä ikinä kirjoita sivun otsikon sanoja yhteen pötköön, vaan erota sanat toisistaan käyttäen väliviivoja (-).

 

8. Tsekkaa muotoilu ja anna oikoluettavaksi

Kysy kielioppitajuista kaveria siinä vieressä oikolukemaan kirjoituksesi. Sitten pidä huoli, että olet ottanut nämä asiat huomioon:

Featured Image

Lisää postaukseen aina vähintään yksi kuva. Valitse kuva, joka on visuaalisesti houkutteleva ja merkityksellinen sanomasi kannalta. Muista kiinnittää huomiota tekijänoikeuksiin. Käytäthän tarpeeksi hyvälaatuisia kuvia, sillä epäselvät ja suttuiset kuvat antavat huonon vaikutelman.

Ulkonäkö

Blogin ulkonäkö ei ole vain valitsemiesi kuvien varassa. Myös muotoilulla ja rakenteella on väliä. Käytä otsikoita ja ala-otsikoita jaksottamaan tekstipätkiä. Pidä huoli, että otsikkojen tyylit ovat johdonmukaiset. Kun lisäät tekstin joukkoon havainnollistavia kuvia kuten kuvakaappauksia tai diagrammeja, muotoile ne aina samalla tavalla. Tyylin on pysyttävä johdonmukaisena myös erillisten postausten välillä.

 

Mitä_on_sisältömarkkinointi

 

Topics + tags

Topicit ja tagit eli kategoriat ovat avainsanoja, jotka kuvaavat postauksen sisältöä. Ne mahdollistavat sisällön selaamisen tietyn kategorian mukaan blogissasi. Ajattele tunnisteita aiheina tai luokkina. Valitse maksimissaan 10 tagia, jotka edustavat niitä tärkeimpiä aiheita, jotka haluat blogitekstisi kattavan.


9. Valitse tarttuva otsikko

Kun olet loppusuoralla, niin käy vielä tekstisi otsikko läpi. Tee siitä seksikäs. Käytä jotain kikkaa, kuten voimakasta kieltä, rimmaavia sanoja tai jotakin muuta retorista keinoa. Pidä otsikko tarkkana ja selkeänä. Jos mahdollista, optimoi otsikkosi ujuttamalla sinne joitakin avainsanoja. Mutta vain jos se onnistuu luonnollisesti! Lopuksi: karsi otsikosta pois kaikki ylimääräinen. Otsikko on paras lyhyenä ja ytimekkäänä - myös Googlen mielestä.

Ennen suositeltiin max. 70 merkin pituisia otsikoita… Mutta jos haluat varmistaa, että otsikko ei katkea Googlen hakutuloksissa, tee otsikostasi n. 60 merkin pituinen. Merkkimäärät eivät tosin ole absoluuttisia totuuksia, sillä otsikkosi pituus riippuu myös siitä millaisia merkkejä käytät: isot kirjaimet ja erikoismerkit vievät usein enemmän tilaa.

 

10. Vie someen

Jee! Blogisi on valmis julkaistavaksi. Nyt se pitää vielä julkaista kaikkien mielekkäiden sosiaalisen median kanavien välityksellä.

Jos sinun on mahdollista ajastaa useita postauksia kerralla, kannattaa samantien laittaa päivitys uusiutumaan muutamia kertoja. Ihmisten uutisvirta täyttyy nopeasti eri viesteistä. Yleisösi saattaa myös olla pirstaloitunut useille eri aikavyöhykkeille tai heidän Twitter-käyttäytymisensä voi muuten olla erilaista: joku käy Twitterissä aamulla ja toinen lukee viestit iltaisin. Viestejä kannattaa siis ajastaa julkaistavaksi eri kellonaikoihin. Kaikki seuraajasi eivät ehdi nähdä päivitystäsi juuri silloin kun sen julkaiset - ei mene tuntiakaan kun viestisi on jo hautaunut tuoreempien päivitysten alle. Myös siksi viesti kannattaa julkaista useampaan kertaan. Tutkimuksen mukaan jokainen blogitekstiä mainostavaa twiitti sai retwiittauksia 75 % edellisen twiitin uudelleenjakomäärästä. Saman päivityksen julkaiseminen useaan kertaan on siis täysin ok ja jopa suotavaa!

Vinkkejä muutamalle alustalle:

Twitter

Lisää postaukseen kuva, asiaan liittyviä hashtageja ja anna persoonasi näkyä. Ole kärkäs. Merkkejä sinulla on käytössäsi 250.

Facebook

Lisää postaukseen kuva ja asiaan liittyviä hashtageja. Yritä pitää julkaisusi 100–250 merkin pituisina. Lyhyet ja ytimekkäät julkaisut saavat paremman vastaanoton.

LinkedIn

Lisää postaukseen kuva. LinkedIn on ammattilaisten kohtaamispaikka, joten vaikka oma persoona kannattaa aina tuoda esille, pidä julkaisusi asiallisena.