Kuuntele blogi

Videoiden hakukoneoptimointi
8:42

Jos et ole täysin kiven alla asunut, niin tiedät, että videot kasvattavat alati suosiotaan. HubSpotin mukaan verkossa tapahtuvista aktiviteetista jopa  liittyy videoihin, joten vuoden 2017 State of Inbound ei todellakaan liioitellut kertoessaan, että videot tulevat muuttamaan koko sisällöntuotannon pelin. Videosisältöä näkyy yhä enenevissä määrin kirjoitetun tekstin rinnalla – jos kaipaat enemmän tietoa siitä, mitä videot merkitsevät markkinoijalle, kirjoitin äskettäin B2B-videoiden trendeistä postauksen.

Samalla tavalla kuin tekstejä, myös videoita voidaan – ja pitääkin! – hakukoneoptimoida. Suomen Digimarkkinoinnin mukaan videosisältö on Suomessa vielä alihyödynnetty tapa saada lisää hakukonenäkyvyyttä. Ja jos kerran leikkiin ryhtyy, niin kannattaa nähdä hieman vaivaa ja samalla hoitaa videon optimointi kuntoon.

Kissmetricsin blogi huomauttaa viisaasti videotuotannon aloittamiseen liittyen, että siihen ei kannata hypätä suin päin ilman kunnollista suunnittelua. Varsinkin, jos videoiden on tarkoitus lisätä yrityksesi menestystä, sinulla täytyy olla selkeät tavoitteet, jotka ovat linjassa yrityksesi tavoitteiden kanssa. Muuten joudut vielä vaikeuksiin videoiden konseptoinnin ja tuotannon kanssa. Ilman tätä informaatiota halutun yleisön – eli kohderyhmäsi – kiinnostuksen herättäminen on vaikeaa.

Lisäksi samaten kuin onnistunut blogipostaus, tai mikä tahansa muu sisältö, videon täytyy pystyä tarjoamaan jotain arvokasta katsojille. Olkoot se sitten naurua arjen keskelle, opetusta, ihmetystä, järkytystä tai jopa provosointia. Sisällön täytyy herättää kuluttajassa niin voimakas tunnereaktio, että he haluavat jakaa sen eteenpäin.

 

Hakusanojen käyttö

Google on maailman suosituin hakukone, mutta tiesitkö, että toisiksi suosituin hakukone maailmassa on itse asiassa YouTube? Se tarkoittaa sitä, että ihmiset hakevat vastauksia ongelmiinsa videoista, ja avainsanojen avulla ihmiset löytävät videoilta vastauksensa. Siksi kannaattaa ensimmäiseksi selvittää suunnitelmasi ja tavoitteidesi kannalta tärkeimmät hakusanat. Tarkista sen jälkeen mitkä näistä yrityksellesi tärkeistä hakusanoista tärppäävät myös Googlessa videotuloksilla, koska tällöin tiedät, että Google listaa myös videosisältöjä kyseisillä hakusanoilla.

 

Tarkista näyttääkö Google videoita käyttämilläsi hakusanoilla.


Backlinko:n mukaan Google suosii hakutuloksissa videoita, jotka käsittelevät seuraavanlaisia aiheita:

  • How-to tyyliset videot, kuten: “kuinka soitan ilmakitaraa?”
  • Arvostelut, kuten: “arvostelu: ilmakitaran MM-kisojen finaali”.
  • Tutoriaalit, kuten: “näin soitat ilmakitaraa kuin Slash”.
  • Mitä tahansa fitnekseen tai urheiluun liittyvää, kuten: “ilmakitara cardio”.
  • Hauskat videot, kuten: “kissa soittaa ilmakitaraa”.

Kun hakusanat ovat selvillä, selvitä kuinka suosittuja jäljelle jääneet avainsanat ovat. Vasta tämän jälkeen kannattaa luoda sisältöjä parhaimpien hakusanojen ympärille.

Videoiden laatu vaikuttaa myös löydettävyyteen ja sijoitukseen hakukoneissa

Mitä enemmän panostat sisältöihin, sitä enemmän saat niistä irti. Sinun ei sinänsä tarvitse stressata videoiden tuotannon suhteen, ainakaan aluksi, kunhan tavoitteesi on selvillä. Laadulla on kuitenkin väliä nykypäivänä, koska katsojien sitoutuminen videon katseluun on tärkein signaali esimerkiksi YouTubelle siitä, onko videosi laadukas vai ei. Pidemmän päälle ei siis kannata kuvata perunan tasoisella kameralla sotkuisessa varastossa ja puhua mitä sylki suuhun tuo. Jos video on huono, se ei sijoitu hauissa vaikka kuinka hakukoneoptimoisit, eikä kukaan tällöin löydä sitä.

YouTube arvioi videosi laatua mm. sillä, millainen vuorovaikutussuhde katsojilla on videon kanssa. Kuinka kauan katsojat katsovat videotasi keskimäärin? Kuinka moni kommentoi videota? Kuinka moni tilasi kanavasi videon katsomisen jälkeen? Kuinka monta jakoa sosiaaliseen mediaan videosi sai? Kuinka moni lisäsi videosi suosikikseen? Kuinka monta tykkäystä ja ei tykkäystä videosi keräsi? Jos haluat tietää miten videosi suoriutuvat, voit tutkia katsojadataa YouTube Analytics-sivustolla. Datasta on hyvä ottaa oppia tulevien videoiden varalle. Jos katsojat putoavat pois kyydistä jo ensimmäisen minuutin aikana arvioi YouTube videosi olevan epärelevantti katsojien hakusanoihin verrattuna ja voi rankaista pudottamalla videon sijoitusta hauissa. Tällöin kannattaa panostaa kiinnostavampaan alkuun ja miettiä tarkemmin mitä videosi oikeasti tarkalleen käsittelee. On ärsyttävää tuhlata aikaa videon parissa, joka ei vastannut otsikon herättämiä odotuksia.

 

Jos video on huonolaatuinen, se ei sijoitu hauissa vaikka kuinka hakukoneoptimoisit, eikä kukaan tällöin löydä sitä.

 

Google suosii YouTubea

Kuvattuasi ja editoituasi videosi valmiiksi valitse minne sen haluat ladata. Kotisivutohtorin mukaan jos haluat, että sivustosi löytyy paremmin Googlen hakutuloksissa, YouTube-videoiden käyttäminen sivustollasi on yksi parhaimmista keinoista. Videot kannattaa nimenomaan ladata YouTuben kaltaiseen palveluun, sen sijaan että lataisit ne suoraan sivustollesi. Videoiden lisääminen oman sivuston kansioihin voi hidastaa sitä, koska videot vievät paljon tilaa. Samalla menetät Youtube-videon sivulle istutuksen tuoman Googlen hakukonelöydettävyyden edut. Youtube on Googlen videopalvelu, joten luonnollisesti Google suosii sivustoja, joilla käytetään YouTubeen lisättyjä videoita. Voit myös ehdottomasti käyttää halutessasi Vimeon tai Wistian kaltaisia sivustoja, mutta ainakin Googlessa Youtube on Kotisivutohtorin mukaan hakukonelöydettävyyden kannalta parempi vaihtoehto. Wistia taasen huomauttaa, että Google tyypillisesti indeksoi vain yhden videon per sivu. Tiedon ei välttämättä tarvitse vaikuttaa strategioihisi, mutta pidä se kuitenkin mielessä, jos suunnittelet kotisivuillesi sivuja, joilla aiot käyttää sisältönä videoita.

New Call-to-action
Tässä on Backlinko:n blogista ja HubSpotin blogista koottuna parhaimmat vinkit videoiden hakukoneoptimointiin:

  • Käytä tiedostonimessä relevantteja hakusanoja
  • Käytä tärkeimpiä hakusanoja videon otsikossa
    • Otsikko on hyvä olla ainakin viiden sanan mittainen, jolloin avainsana ei tunnu pakosta mukaan liimatulta.
    • Pysy 60 merkissä.
  • Käytä hakusanoja videon kuvauksessa
    • Hakukoneet eivät voi kuunnella videotasi, joten ne luottavat kirjoitettuun informaatioon.
    • Hakukoneoptimoitu kuvaus auttaa Googlea ja/tai YouTubea kertomaan mitä video käsittelee.
      • Laita linkit, kuten CTA mahdollisimman ylös kuvauksessa
      • Käytä hakusanaa ensimmäisen 25 sanan aikana
      • Kuvauksen kannattaa olla ainakin 250 sanan pituinen
      • Käytä hakusanoja 3-4 kertaa
      • Älä käytä vääriä hakusanoja katsojamäärien kasvattamisen toivossa, YouTube rankaisee videoita, joiden sisällöt eivät vastaa hakuja ja voi jopa poistaa tällaiset videot.
  • Käytä tekstityksiä
    • Tekstityksillä ja käännöksillä annat katsojille lisää vaihtoehtoja katsoa videoitasi juuri heille mieleisellään tavalla ja samalla voit saavuttaa laajemman yleisön huomion.
  • Käytä hakusanoja eli tageja maltilla
    • Käytä vain videota koskevia tägejä, jotta hakukoneet ymmärtävät videon aiheen.
    • Kohdistetut hakusanat auttavat videotasi nousemaan hakujen kärkeen ja myös näkyvät YouTuben suosittelemina videoina niille katsojille, jotka katsovat aihealuetta vastaavia videoita.
  • Wistia vinkkaa blogissaan, että jos upotat Wistialle lataamiasi videoita sivustollesi, kannattaa suosia inline embed -upotusta popover embed -upotuksen sijaan, koska monet hakukoneet suosivat ensimmäistä upotusta selkeästi enemmän hakutuloksissa.
  • Videot ovat visuaalisia, joten Wistia kehoittaa panostamaan myös videon esikatselukuvan tuotantoon. Sen täytyy olla katsojien kiinnostuksen herättävä, esimerkiksi ihmisten kasvot toimivat aina. Tarkista myös, että kuva näyttää selkeältä 116x65 pikselin koossa. 

Kuvasimme kevään 2017 aikana #Aaltonen videosarjaa yli 130 jakson verran. Videolla kerromme tuloksistamme:

 

Runsaasti sitoutuneita katsojia videolla = korkeammat sijoitukset hauissa

Miten sitten voit saada katsojia videollesi? Tee muita parempia videoita ja jaa niitä eteenpäin. Laita uusin videosi vaikka sähköpostisi allekirjoitukseen, tai etsi suosituilta hakusivuilta ihmisten jättämiä kysymyksiä, mihin videosi tarjoaa ratkaisua ja liitä se vastaukseksi. Loppu jääkin sitten sinusta riippumattomien voimien varaan. Samoin kuin elokuvabusineksessakin, loppupeleissä katsojat päättävät mikä elokuva floppaa ja mikä tarina taas nousee vuoden kassamagneetiksi. Lue myös, kuinka saat videot konvertoimaan liidejä!