Sisältömarkkinoinnin syvin olemus on lukijalle arvoa tuottavan sisällön luominen. Kysy siis itseltäsi seuraava kysymys ennen julkaisua: “Kenelle ja mitä hyötyä tästä sisällöstä on?”. Mikäli et kykene vastaamaan tähän kysymykseen ei tekstiä kannata julkaista, oli kyseessä sitten artikkeli, esite tai video. Buyer personat eli ostajapersoonat määrittelemällä tiedät ketä asiakkaasi ovat ja millaista sisältöä he haluavat
Pelkästään omasta yrityksestäsi ja tuotteistasi kertova sisältö ei suoraan sanottuna kiinnosta ketään. Mieti asiaa oman elämäsi kannalta. Kauanko jaksat keskustella juuri tapaamasi henkilön kanssa, joka antamatta sinulle suunvuoroa kertoo pelkästään itsestään, saavutuksistaan ja korostaa omaa mahtavuuttaan. Ihmiset haluavat saada vastauksia ongelmiinsa. Tuotteesi voi olla vastaus ongelmaan, joten tuota sisältösi niin, että se on hyödyllistä lukijalle ja näyttää sinut positiivisessa valossa. Ihmiset harvoin Googlaavat tuoteen nimellä esimerkiksi “Nokian hakkapeliitta 7 SUV” vaan ongelmalähtöisesti esimerkiksi “paras talvirengas Suomen oloihin”.
Jokaisella sivulla tulisi olla yksi ensisijainen avainsana, joka määrittelee mistä sivu kertoo. Sivun tekstien tulisi olla optimoitu avainsanan mukaan, sillä liian monet avainsanat sekoittavat hakukoneita ja laskevat sivustosi hakutulosta, kun hakukoneet eivät ymmärrä mistä sivu kertoo.
Mikäli et mieti hakusanoja ennen kirjoittamisen aloittamista käy helposti niin, että tekstisi ei pysy itse asiassa tai et tule käyttäneeksi avainsanaa ollenkaan tekstissä. Avainsanan määritteleminen ennen kirjoittamisen aloittamista helpottaa tekstin rajausta ja antaa paremman mahdollisuuden sijoittua hakutuloksissa.
Kuvan käyttö jäsentää sivun rakennetta ja helpottaa silmäilyä, sillä lukija voi kuvaa katsomalla saada nopeasti käsityksen siitä mistä sisältö kertoo. Kuvalla on myös suorempi yhteys kävijän alitajuntaa ja ne voivat herättää erilaisia tunteita kuten iloa tai hämmästystä.
Kuvien käytöllä on myös yhteys liidien generoitumiseen. Tutkimuksessa, jossa testattiin kuvapankkikuvien ja itse otettujen kuvien vaikutusta liidien konvertoitumiseen verkkosivuilla todettiin oikeiden kuvien generoivan 95% paremmin liidejä. Valitsemillasi kuvilla on siis vaikutusta tulokseesi niin hyvässä ja pahassa.
Sisältösi on laadukasta sekä hyödyllistä, mutta hakukoneiden kautta kävijöitä tulee vain muutamia. Sinun täytyy saada sisältösi ulos maailmaan, jotta saat täyden hyödyn sisältömarkkinointiin panostamisesta. Tee siis sisällöstäsi sosiaalista ja helposti jaettavaa. B2B markkinointi saa myös uutta buustia sosiaalisen median kautta. Kokeile mikä tapa jakaa sisältöäsi toimii parhaiten: emailit, sosiaalinen media tai yksinkertaisesti jakamispainikkeiden lisääminen sivuillesi.
Sisältö on houkutellut kävijöitä paikalle sankoin joukoin ja sivusi kävijämäärät nousevat tasaisesti. Katselet tuloksia tyytyväisinä. Mieleesi hiipii kuitenkin epäilys: unohdinko jotain? Ilman kehotusta toimintaan kävijät eivät tiedä mihin mennä ja mitä tehdä seuraavaksi. Sisällytä siis sivuillesi CTA eli kehotus toimintaan ja ohjaa kävijät konversiopisteisiin.
Konversiopisteet ovat sivun osia, joilla anonyymit kävijät konvertoidaan liideiksi ja voit tehdä uusasiakashankintaa. Yleisimmin konversiopiste on ländärillä eli laskeutumissivulla sijaitseva lomake, johon kävijä voi jättää yhteystietonsa materiaalin lataamista vastaan. Konversiopisteeseen tullaan usein CTA:n eli toimintakehtouksen kautta. Ilman konversiopisteita kävijät jäävät usein vain anonyymiksi massaksi, joista et tiedä mitään ja joita et saa enää myöhemmin kiinni.
Kaikessa markkinoinnissa on oleellista markkinoinnin mittaaminen eli analysoida tuloksia ja laskea sijoituksesi (laittamasi aika, raha) kannattavuutta. Analyysin perusteella voit tehdä johtopäätöksiä siitä, mitkä sisällöt olivat hyödyllisimpiä asiakkaillesi, ja mitkä kehotukset toimivat parhaiten liidien generoinnissa. Tulevien sisältöjen luomisen ja uudistusten tekemisen pitäisi myös pohjautua analyysista tehdyille johtopäätöksille ja toimenpiteille. Mikäli näin ei ole on markkinointisi pitkälle hakuammuntaa.