<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=917189318365224&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Myyntiprosessin vaiheet

1609.2024

Myynti

Kuuntele blogi

Myyntiprosessin vaiheet
11:56

Myyntiprosessi on systemaattinen toimintamalli, jonka avulla yritykset voivat ohjata potentiaalisia asiakkaita ostopolun läpi. Se sisältää kaikki myynnin vaiheet, alkaen prospektoinnista ja päättyen kaupan päättämiseen sekä asiakassuhteen ylläpitoon. Myyntiprosessi on tyypillisesti jaettu useisiin vaiheisiin, jotka voivat vaihdella yrityksestä riippuen, mutta perusperiaatteena on johdonmukaisuus ja ennakoitavuus. Jokaisessa vaiheessa myyjä käyttää erilaisia menetelmiä ja taktiikoita asiakassuhteen vahvistamiseen ja ostopäätöksen aikaansaamiseen.

Myyntiprosessin tavoitteena on paitsi lisätä myyntiä, myös luoda positiivinen asiakaskokemus. Kun prosessi on selkeästi määritelty, myyjät tietävät tarkalleen, mitä tehdä missäkin vaiheessa ja miten vastata asiakkaan tarpeisiin parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä ei vain paranna mahdollisuuksia kaupan syntymiseen, vaan myös lisää myyjien tehokkuutta ja vähentää virheitä. Hyvin määritelty myyntiprosessi toimii karttana, joka opastaa myyjää eri tilanteissa ja varmistaa, että jokainen asiakas saa johdonmukaisen ja laadukkaan kokemuksen.


79% myyntijohtajista sanoo, että dokumentoidun myyntiprosessin käyttöönotto on parantanut merkittävästi heidän tiiminsä tuottavuutta ja suorituskykyä. (Lähde: DocSend)


Myyntiprosessiin kuuluu yleensä useita vaiheita, kuten prospektointi, yhteydenotto, tarpeiden kartoitus, ratkaisun esittely, tarjouksen tekeminen ja kaupan päättäminen. Jokaista vaihetta voidaan hienosäätää ja kehittää, jotta prosessi sopii juuri yrityksen ja sen asiakkaiden tarpeisiin. Esimerkiksi B2B-yrityksillä myyntisyklit ovat usein pidempiä, joten myyntiprosessissa voi olla enemmän vaiheita ja yksityiskohtaisempia toimenpiteitä kuin kuluttajamyynnissä.

Myyntiprosessin merkitys liiketoiminnalle

Myyntiprosessi on elintärkeä osa liiketoimintaa, sillä sen avulla yritys voi optimoida myyntityönsä ja varmistaa, että jokainen mahdollinen asiakas ohjataan ostoprosessin läpi tehokkaasti ja ammattimaisesti. Ilman selkeää myyntiprosessia yritys voi menettää merkittäviä myyntimahdollisuuksia ja heikentää asiakaskokemusta, mikä voi johtaa pitkäaikaisiin negatiivisiin vaikutuksiin liiketoiminnalle.

Hyvin toimiva myyntiprosessi auttaa yrityksiä ennakoimaan tulevaa myyntiä, asettamaan realistisia myyntitavoitteita ja seuraamaan myynnin edistymistä. Tämä tuo ennustettavuutta ja vakautta liiketoimintaan, mikä on erityisen tärkeää, kun yritys kasvaa ja laajentuu uusille markkinoille. Lisäksi selkeä prosessi helpottaa myyntitiimin koulutusta ja uusien työntekijöiden perehdyttämistä, sillä he voivat oppia myyntiprosessin vaiheiden avulla, miten toimia tehokkaasti ja saada tuloksia aikaiseksi.

Myyntiprosessin avulla yritys voi myös tunnistaa ja poistaa mahdolliset pullonkaulat ja parantaa niitä vaiheita, joissa myynti usein kohtaa haasteita. Jos esimerkiksi huomataan, että suurin osa liideistä tippuu pois ennen tarjouksen tekemistä, yritys voi analysoida, miksi näin tapahtuu, ja kehittää strategioita, joilla parantaa tätä vaihetta. Tämä jatkuva optimointi on keskeistä liiketoiminnan kasvulle ja myynnin parantamiselle.

Lisäksi myyntiprosessi vaikuttaa suoraan asiakaskokemukseen. Kun prosessi on sujuva ja asiakkaan tarpeet huomioidaan jokaisessa vaiheessa, asiakas tuntee olevansa arvostettu ja huomioitu. Tämä voi johtaa asiakasuskollisuuteen ja mahdollisiin suosituksiin, mikä kasvattaa yrityksen mainetta ja houkuttelee uusia asiakkaita. Lopulta, yritykset, joilla on selkeä ja tehokas myyntiprosessi, pystyvät paremmin vastaamaan asiakkaiden odotuksiin ja tarjoamaan ratkaisuja, jotka todella tuottavat lisäarvoa.

Myyntiprosessin päävaiheet 

Myyntiprosessi koostuu useista selkeistä vaiheista, joiden tarkoituksena on ohjata potentiaalinen asiakas kohti ostopäätöstä. Jokainen vaihe on olennainen myynnin onnistumisen kannalta, ja ne auttavat myyjiä toimimaan systemaattisesti ja johdonmukaisesti.

1. Prospektointi

Prospektointi on myyntiprosessin ensimmäinen vaihe, jossa myyjät tunnistavat potentiaaliset asiakkaat, joilla on tarve yrityksen tarjoamille tuotteille tai palveluille. Tämä vaihe sisältää asiakkaiden etsimistä ja analysointia, esimerkiksi markkinadatan, sosiaalisen median ja CRM-järjestelmien avulla. Tavoitteena on tunnistaa ne yritykset tai yksilöt, jotka todennäköisimmin hyötyisivät tarjotusta ratkaisusta.


82% myyntiammattilaisista pitää vahvojen asiakassuhteiden rakentamista myyntiprosessin tärkeimpänä ja palkitsevana osana, jota dokumentointi voi tukea. (Lähde: HubSpot)

2. Yhteydenotto

Yhteydenotto tapahtuu, kun potentiaalinen asiakas on tunnistettu prospektoinnin avulla. Myyjän tehtävänä on ottaa yhteyttä ja herättää asiakkaan kiinnostus. Tämä voi tapahtua monella eri tavalla, kuten puhelimitse, sähköpostitse tai tapaamisilla. Tärkeintä on, että yhteydenotto on asiakaslähtöinen ja tarjoaa arvoa heti alusta lähtien. Myyjän on tärkeää olla selkeä, kuunteleva ja ratkaisuorientoitunut.

3. Tarpeiden kartoitus


Kun yhteydenotto on onnistunut ja asiakas on ilmaissut kiinnostusta, myyjän seuraava tehtävä on kartoittaa asiakkaan tarpeet. Tässä vaiheessa myyjä kysyy tarkentavia kysymyksiä ja pyrkii ymmärtämään asiakkaan haasteet, tavoitteet ja toiveet. Tavoitteena on kerätä tietoa, jonka avulla myyjä voi tarjota asiakkaalle mahdollisimman räätälöidyn ja sopivan ratkaisun.


65% myyntiedustajista sanoo, että heillä on vaikeuksia löytää sisältöä, jota he tarvitsevat kauppojen päättämiseen, mikä viittaa heikkoihin dokumentointikäytäntöihin. (Lähde: Brainshark)


4. Ratkaisun esittely

Kun asiakkaan tarpeet on kartoitettu, myyjä esittelee ratkaisun, joka vastaa näihin tarpeisiin. Ratkaisun esittelyvaiheessa myyjä esittelee tuotteen tai palvelun ominaisuudet ja hyödyt sekä selittää, miten se auttaa asiakasta saavuttamaan tavoitteensa. Tärkeää on osoittaa, miten yrityksen tarjoama ratkaisu eroaa kilpailijoista ja miksi se on asiakkaalle paras valinta.

5. Tarjouksen tekeminen

Ratkaisun esittelyn jälkeen seuraa tarjouksen tekeminen. Tämä vaihe on kriittinen, sillä siinä määritellään kaupan ehdot, kuten hinta, aikataulu ja toimitusvaihtoehdot. Tarjouksen tulee olla selkeä ja ymmärrettävä, ja sen on vastattava asiakkaan tarpeisiin. Myyjän on oltava valmis keskustelemaan ehdoista ja mahdollisesti neuvottelemaan asiakkaan kanssa, jotta molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä.

6. Kaupan päättäminen

Kun asiakas hyväksyy tarjouksen, kauppa päätetään. Tämä vaihe voi sisältää sopimuksen allekirjoittamisen, maksun suorittamisen ja toimitusaikataulun sopimisen. Kaupan päättäminen vaatii myyjältä tarkkuutta ja varmuutta siitä, että kaikki ehdot on sovittu selkeästi ja että asiakas on tyytyväinen. On tärkeää, että myyjä varmistaa asiakkaalle sujuvan siirtymisen sopimuksen jälkeen, jotta asiakas tuntee olevansa hyvissä käsissä.

7. Asiakassuhteen ylläpito

Myyntiprosessi ei pääty kaupan solmimiseen, vaan asiakassuhteen ylläpito on olennainen osa prosessia. Tyytyväinen asiakas voi tehdä lisäostoja ja suositella yritystä muille. Myyjän tehtävä on pitää asiakas tyytyväisenä tarjoamalla jatkuvaa tukea ja lisäarvoa, kuten lisäpalveluita tai uusia tuotteita. Tämä vaihe varmistaa pitkäaikaisen asiakassuhteen ja voi johtaa asiakkaan muuttumiseen yrityksen puolestapuhujaksi. 

Jokainen myyntiprosessin vaihe on tärkeä asiakkaan polulla ostopäätökseen, ja tehokas prosessi vaatii johdonmukaisuutta sekä jatkuvaa asiakaskeskeisyyttä.

Myyntiprosessin optimointi

Myyntiprosessin optimointi on olennainen osa yrityksen kasvua ja menestystä, sillä tehokas myyntiprosessi auttaa parantamaan tuloksia, lisäämään asiakastyytyväisyyttä ja vähentämään tehottomuutta. Optimoimalla myyntiprosessin yritys voi tehdä tarkempia päätöksiä, toimia johdonmukaisemmin ja reagoida nopeammin markkinoiden muutoksiin. Tärkeimmät optimoinnin osa-alueet ovat analytiikan hyödyntäminen, myyntiautomaatio ja asiakaskokemuksen jatkuva parantaminen.

Analytiikan hyödyntäminen

Analytiikka on kriittinen työkalu myyntiprosessin optimoinnissa, sillä se tarjoaa tarkkaa tietoa siitä, miten prosessi toimii eri vaiheissa. Mittaamalla ja seuraamalla tärkeitä myyntimittareita, kuten liidien konversioprosentteja, myyntisyklin pituutta ja keskimääräisiä myyntituloja, yritys voi tunnistaa, missä prosessi toimii hyvin ja missä on parantamisen varaa. Analytiikka auttaa myyntitiimiä löytämään pullonkauloja ja tehottomia vaiheita sekä arvioimaan, mitkä strategiat tuottavat parhaat tulokset.


Kun myyntiedustajat noudattavat johdonmukaista prosessia, he saavuttavat 3 kertaa todennäköisemmin tavoitteensa. (Lähde: Salesforce)


Esimerkiksi CRM-järjestelmien avulla myyntitiimit voivat analysoida, kuinka moni liidi siirtyy prospektointivaiheesta kaupan päättämiseen, ja mitä vaiheita matkan varrella on parannettava. Analytiikan avulla voidaan myös vertailla eri myyjien suorituskykyä ja löytää parhaat käytännöt, jotka voidaan ottaa laajempaan käyttöön. Tämä tieto auttaa myyntitiimiä tekemään tietoon perustuvia päätöksiä, mikä lisää prosessin tehokkuutta ja ennustettavuutta.

Myyntiautomaatio

Myyntiautomaatio on keskeinen osa modernia myyntiprosessia, ja se voi merkittävästi parantaa prosessin tehokkuutta ja skaalautuvuutta. Automaatio vapauttaa myyjät rutiinitehtävistä, kuten sähköpostien lähettämisestä, liidien seurannasta ja muistutusten asettamisesta, jolloin he voivat keskittyä enemmän arvoa tuottaviin tehtäviin, kuten asiakassuhteiden rakentamiseen ja kaupan päättämiseen.

Myyntiautomaation avulla yritys voi esimerkiksi lähettää automaattisesti personoituja sähköpostiviestejä asiakkaille, jotka ovat osoittaneet kiinnostusta tiettyjä tuotteita kohtaan, tai seurata liidien toimintaa verkkosivustolla ja lähettää heille kohdennettuja tarjouksia oikealla hetkellä. Automaatio voi myös integroida inbound- ja outbound-strategiat, jolloin myyntiprosessi toimii saumattomasti eri kanavissa. Tämä lisää myyntitiimin tuottavuutta ja vähentää inhimillisiä virheitä, mikä johtaa parempiin tuloksiin.

Jatkuva parantaminen asiakaskokemuksen kautta

Asiakaskokemus on nykyään keskeinen osa myyntiprosessin optimointia. Kun asiakkaat saavat sujuvan ja positiivisen kokemuksen ostoprosessin aikana, he ovat todennäköisemmin tyytyväisiä ja uskollisia yritykselle pitkällä aikavälillä. Myyntiprosessin optimoinnissa on tärkeää ottaa huomioon asiakkaan tarpeet ja odotukset jokaisessa vaiheessa.

Jatkuva parantaminen edellyttää, että myyntitiimi kerää ja analysoi palautetta asiakkailta, tarkastelee heidän käyttäytymistään ja mukauttaa prosessia sen perusteella. Esimerkiksi, jos asiakkailta tulee toistuvasti palautetta siitä, että tarjousvaiheessa on epäselvyyksiä, myyntitiimi voi kehittää selkeämmän ja läpinäkyvämmän tarjouksen esittelymallin. Tämä parantaa asiakkaan kokemusta ja lisää luottamusta yrityksen palveluihin.

Lisäksi pitkäaikaisen asiakassuhteen ylläpitoon panostaminen auttaa varmistamaan, että asiakas pysyy tyytyväisenä kaupan päättämisen jälkeenkin. Hyvä jälkihoito, kuten asiakastuki ja lisäarvopalvelut, voi tuottaa lisämyyntiä ja vahvistaa asiakassuhteita, mikä luo arvoa sekä asiakkaalle että yritykselle.

Myyntiprosessin optimointi analytiikan, automaation ja asiakaskokemuksen kautta tuo yritykselle mahdollisuuden parantaa tehokkuuttaan, reagoida nopeammin markkinan muutoksiin ja kasvattaa asiakastyytyväisyyttä. Tämä johtaa parempiin myyntituloksiin ja pitkäaikaiseen kasvuun.

 

Tilaa blogimme, joka on täynnä timanttista sisältöä koskien markkinointia, myyntiä ja asiakaspalvelua.