Verkkosivut yritykselle - 5 vinkkiä kuinka lisätä konversioita

Kuuntele blogi

Verkkosivut yritykselle - 5 vinkkiä kuinka lisätä konversioita
9:10

Kun yritykselle luodaan verkkosivut, on pidettävä mielessä, että verkkosivujen tehtävä on olla brändin näyteikkunan lisäksi osa myyntiä. Me inboundiin hurahtaneet tiedämme jo, että suurista kävijämääristä ei ole mitään hyötyä, jos emme saa tietoa näistä tuntemattomista vierailijoista.

Sillä tällöin potentiaalisia asiakkaita ei saada kiinni. Tässä konversio astuu kuvaan. Konversio tarkoittaa sitä tapahtumaa, jossa verkkosivuvierailija suorittaa halutun toiminnon, kuten rekisteröityy uutiskirjeen tilaajaksi tai lataa ohjelman kokeiluversion. Samalla hän luovuttaa sinulle yhteystietonsa eli konvertoituu liidiksi.konversio-optimointi

Konversio-optimointi tarkoittaa verkkosivujen muokkaamista sellaisiksi, että kiinnostuneiden kävijöiden on helppo päätyä sinun asettamaasi tavoitteeseen - kuten ländärin lomakkeeseen lähettämään yhteystietonsa. Jos olet jo oivaltanut, että sisältömarkkinointi (eli laadukkaan sisällön tuotanto) yrityksen verkkoympäristöön on super-tärkeää niin konversioiden mahdollistaminen on heti seuraavaksi tärkein asia. Lyhyesti: kun konversio-optimoit yrityksen verkkosivut, saat parempia tuloksia pienemmällä työllä.

Sitten päästäänkin sanoista konkreettisiin tekoihin. Kun teet verkkosivut yritykselle tai parantelet vanhoja sivuja, ota huomioon nämä viisi vinkkiä siihen kuinka lisätä verkkosivujesi konversiomääriä.

1. Ohjaa vierailija suorittamaan jokin toiminto

Tee selväksi mikä on seuraava askel

AYSC_blog_konversiooptimointi1

Verkkosivuston jokaisella sivulla pitäisi olla yksi selkeä toiminto, johon vierailijan halutaan tarttuvan. Ota yhteyttä-sivulla se voi olla esimerkiksi yhteydenottopyynnön jättäminen ja blogissa taas uutiskirjeen tilaaminen. On OK sanoa suoraan, että “Jes, tämä aihe kiinnostaa sinua, lataa meidän e-kirja tästä aiheesta”. Selkeiden Call-to-Actionien asettaminen oikeisiin paikkoihin tekee konversiot mahdollisiksi.

Yhteydeonttopyynnön jättämistä ei ole järjekä kätkeä tekstien ja kuvien taakse, mikäli haluamme kävijän toiminnon suorittavan. Eihän? Yhteydenottopyyntöjä ei tipu sijoittamalla pieni “lähetä sähköpostia” -linkki alareunaan, josta sitä on mahdoton nähdä sivua skrollaamatta. Pyynnön jättäminen pitää tehdä mahdollisimman helpoksi ja selkeäksi - sekä houkuttelevaksi. Ota yhteyttä -sivusi voisi koostua siis yhteystiedoistasi ja mahdollisesti muusta asiaan liittyvästä tärkeästä tiedosta sekä yhteydenottopyynnön jättämiseen suunnitellusta lomakkeesta. Myös lomakkeen on omalta osaltaan oltava selkeä ja sen yhteydessä on tehtävä selväksi, että tämän lomakkeen täyttämällä jätät meille yhteydenottopyynnön (Älä unohda muistuttaa, että mehän muuten vastaamme nopeasti).

2. Älä lässytä

Ole selkeä sen sijaan, että yrittäisit taivutella lukijaa

AYSC_blog_konversiooptimointi2Kun olet runoillut yrityksen verkkosivujen etusivulle pitkät pätkät siitä, millainen yritys on ja mitä tuotteita tai palveluita teiltä löytyy, ja luulet olevasi valmis... Tekstin julkaisun sijaan, karsi siitä puolet pois. Ja jos teksti tosiaankin koostuu vain yrityskuvauksesta sen sijaan, että kerrottaisiin mitä vierailija saa teiltä ja miten hän siitä hyötyy, aloita kirjoitusprosessi kokonaan alusta. Tekstin määrän vähentäminen varmistaa, että vierailija pystyy kiinnittämään huomiota keskeisiin viesteihin ja ylipäätänsä jaksaa lukea tekstit loppuun asti. Etenkin etusivu on sellainen paikka, jossa silmäillään, että mitä tällä sivustolla on tarjota minulle ja mistä minun pitäisi seuraavaksi klikata päästäkseni eteenpäin. Myös ländärillä viesti tulee pitää yksinkertaisena. Esimerkiksi keskeisten hyötyjen listaaminen ranskalaisten viivojen avulla pakottaa yleensä tiivistämään ja antaa tekstille rakennetta.

Vältä korporaatiokieltä. Lukijan pyörryksiin puhuminen pitkien, vaikeaselkoisten tekstien avulla ei toimi. Ammattimaisen kuvan välittäminen on tärkeää, mutta sitä ei yleisestä käsityksestä huolimatta saavuteta asiantuntijasanastosta koostuvalla höpinällä. Älä siis käytä ammattikieltä, jos ei ole pakko. Unohda myös kapulakieli, eli ilmaisut, jotka ovat loppuunkuluneita ja joista uupuu konkreettisuus. Miksi haluaisit tuhlata arvokasta tilaa verkkosvuiltasi sepittämällä samanlaista soopaa, jota löytyy joka toiselta yritys-sivulta? Tekstistä ei ole kuitenkaan kenellekään mitään hyötyä, sillä lukija ei ymmärrä lukemaansa, joka tarkoittaa puolestansa sitä, että sekä vierailija että sinä petytte, kun ette saa haluamaanne. Potentiaalinen asiakas ärsyyntyy, lähtee litomaan ja konversiota ei tapahdu.

New Call-to-action

3. Kiinnitä huomiota sivujen käytettävyyteen

Verkkosivujen pitäisi olla luettavissa milloin ja millä tahansa

AYSC_blog_konversiooptimointi3Kuten jo ensimmäisessä kohdassa todettiin, sivujen rakenteella on suuri merkitys konversiomäärän nostamisessa. Mikäli sivuilla on vaikea liikkua ja kävijä ei löydä sitä tietoa, jota oli hakemassa, siirtyy hän nopeasti toiselle sivulle. Toisin sanoen, konversioita ei tapahdu. Varmista siis, että sivusto on jäsennelty loogisesti ja kaikkeen sisältöön pääsee helposti käsiksi.

Älä missään nimessä unohda sivujen mobiilioptimointia. Nykyään on hyvin yleistä, että verkkossurffailu tapahtuu mobiililaitteilla tai tabletilla. Verkkosivut voidaan suunnitella responsiivisiksi, jolloin ne skaalautuvat automaattisesti käytetyn laitteen mukaan. Toinen (ehkä hieman vanhahtava) vaihtoehto on luoda yrityksen sivuista erikseen mobiilisivut. Mobiililaitteille tehdyt sivut ovat erilliset verkkosivut, joten niillä on oma verkko-osoite ja ne pitää myös päivittää erikseen kuin tietokoneella tarkasteltaviksi tarkoitetut kotisivut. Hakukoneet suosivat responsiivisia sivuja, joten niihin panostaminen erillisen mobiilisivuston sijaan on suotavaa.

4. Madalla kynnystä

Tee vierailijan päätös helpoksi

AYSC_blog_konversiooptimointi4Maailmalla tunnetuimmat yritykset ja brändit hankkivat erilaisia sertifikaatteja ja muita todistuksia, jotka osoittavat heidän toimintansa olevan luotettavaa. Sen pitäisi antaa sinulle vihiä siitä, että ehkäpä myös sinun on syytä kertoa miksi olet luotettava. Konversiomääriä voi tiputtaa se, että verkkosivuvierailija haluaisi kovasti ladata ilmaisen e-kirjasi, mutta hän ei ole varma siitä mihin käytät hänen yhteystietojaan, tai saako hän tietojensa luovuttamisesta vastalahjaksi hyödyllisen materiaalin sijasta tietokoneviruksen.

Esimerkiksi ländärillä voit parantaa luotettavuutta...

  • antamalla yrityksessä työskentelevän henkilön yhteystiedot kuvan kera
  • lisäämällä viestin yksityisyydesuojasta tai linkin tietosuojakäytäntöihin (privacy policy). Kerro, että vierailijan sähköpostiosoitetta ei jaeta tai myydä
  • esittämällä referenssejä ja sertifikaatteja
  • tuomalla esiin kumppaneita

Laskeutumissivulla eli ländärillä konversioita voidaan edistää myös minimoimalla lomakkeen kenttien määrä. Jokainen kenttä, jonka lisäät lomakkeeseen, tarkoittaa lisää työtä vierailijalle ja siten myös vähemmän konversioita. Älä siis kysy tietoja, joita et ihan välttämättä tarvitse. Toisaalta, mitä enemmän kenttiä pyydät täyttämään, sitä parempilaatuisia liidejä saatat saada. Paras tapa selvittää mikä sinulle toimii, on kokeilla.

Luottamusta herättävien kuvien ja tekstien käyttö kannattaa ländäreiden lisäksi muillakin sivuilla. Lisää tekstin joukkoon aitoja lainauksia tyytyväisiltä asiakkailta. Tai niiden puuttuessa, lyhyt asiantuntijakommentti omalta henkikökunnalta on parempi kuin ei mitään - olette kuitenkin oman alanne asiantuntijoita. Nykyisten asiakkaiden suosittelut hälventävät epäilyksiä siitä, että “tämä ei kuitenkaan toimi meillä”. Voit myös jakaa tietoa esimerkiksi saamistanne palkinnoista ja muusta menestyksestä. Ennakoi muutkin mahdolliset ennakkoasenteet ja vastalauseet, jotka saattavat nousta vierailijan mieleen. Osoita, että ymmärrät hänen ongelmansa ja kerro miten sinun palvelusi tai tuotteesi ratkaisee ne. Läpinäkyvä toiminta kannattaa, kerro tuotteen tai palvelun hinta avoimesti jos mahdollista. Voit myös verrata sitä kilpailijoihin.

 

5. Poista häiriötekijät

Anna vierailijan keskittyä olennaiseen

AYSC_blog_konversio_optimointi5Kuten ykköskohdassa käytiin läpi, kannattaa sinun tehdä aina selväksi vierailijalle mikä on seuraava askel. Voit ohjata vierailijaa tekemään tietyn toiminnon järjestämällä sisällön niin, että hänen huomionsa kiinnittyy vain yhteen asiaan kerrallaan. Visuaalisia elementtejä ja erilaisia toimintoja pitäisi olla mahdollisimman vähän. Tällöin tärkeät asiat, kuten Call-to-Actionit saavat ansaitsemansa huomion. Suuri valikoima aiheuttaa sen, että kun vierailija ei tiedä mitä pitäisi klikata, niin lopulta hän ei klikkaa yhtään mitään.

Etenkin laskeutumissivujen kohdalla on todella tärkeää, että sivulla ei ole mitään ylimääräistä. Poista päänavigaatio ja muut ylimääräiset linkit, hankkiudu eroon sivupalkeista ja epärelevanteista kuvista. Näin ohjaat vierailijan siihen pisteeseen, jonka takia olet nähnyt kaiken vaivan: konversioon.